Kemény István: A királynál

"Itt már ne sírjunk, úgyis hiába,/ nem követtünk el nagy hibákat, / végigcsináltuk rendesen, / nem lettünk bölcsek, / nem voltunk szörnyek,/ a kezeket fogtuk, amíg kellett, / elengedtük, amikor kellett,/ nem mulasztottunk el élni sem..." - Kemény István a Magvető kiadónál megjelenő, A királynál című, új verseskötetéből ajánljuk a John Anderson éneke című költeményt.

Kemény István: A királynál (folyóiratajánló)

"Tudom, hogy csatára készülsz, uram, / és az időd drága, lehet, hogy ez lesz / az utolsó estéd, vezéreid várnak, mert / stratégiád se tökéletes még..." - az Alföld új számát Kemény István versévelajánljuk.

Az év verse - Kemény István: Búcsúlevél és Térey János: Magyar közöny

Kálmán C. György az év versének 2011-ben két művet is választott: Kemény István és Térey János verseit. De Bárány Tibor, Károlyi Csaba és Szegő János is kiemelte ezeket a műveket. Szegő János Kántor Péter: Levél anyámnak című versét tartotta az év versének 2011-ben. Körkérdésünket ezekkel a versekkel zárjuk.

Kemény István: Körülleng a dekadencia...

A Litera szépirodalmi rovatában Kemény István prózáját adjuk közre a Műcsarnok Bizottság-kiállításához kapcsolódó irodalmi rendezvénysorozat anyagából – a magunk módján, egy ütemet kivárva, tűzijáték nélkül, ámde szívből csatlakozva nagyra becsült szerzőnk köszöntőihez a kerek születésnapon.

A hét verse - Kemény István: Égi harmónia

"édes nevem, okos nevem / menj a tieid közé" -  A hét verse ez alkalommal Kemény István klasszikusa, az Égi harmónia a Hidegből. Nagy Gabriella választotta.

Lótusz

Játék - Részlet

1. jelenet


A mennyek országának az előszobája. Fehér minden. Péter ül egy ajtó mellett egy asztalnál. Mellette nagy panorámaablak (üveg nélkül). Az asztal közelében sötét luk (enyhén füstöl). Egy létra vége áll ki belőle. A Sátán mászik föl a létrán odalentről. Szarvak, paták, farok. Van egy aktatáskája.


Száz év türelem

2flekken - 2009. október 03.

(A következő verset én írtam, és tavalyelőtt jelent meg a Népszabadságban, a második verset pedig Rapai Ágnes, és két hete közölte az Élet és Irodalom.)


Ilyenkor augusztusban

2flekken - 2009. augusztus 21.

Most olvastam másodszor a 22-es csapdáját. Kerek huszonnyolc és fél év után. Amikor először olvastam, tizenkilenc múltam. Akkor nagyon tetszett. Tudtam előre, hogy nagyon fog tetszeni, mert a padtársam már harmadik gimnázium (és a pad) alatt elolvasta, és állandóan idézgetett belőle. Azt is tudtam, miről szól a könyv: a háborúról. A háborúról is tudtam. Akkoriban – ezerkilencszáznyolcvanegyben - első- vagy másodkézből mindenki tudott a háborúról. Negyven fölött még mindenkinek voltak saját emlékei róla. Például az apámnak, aki akkor negyvenöt éves volt.


Lista

2flekken - 2009. július 25.

Nemrég az 1956-os Intézet nyilvánosságra hozott egy listát azokról, akik Nagy Imre és társai újratemetésekor (1989. június 16.) feltehetőleg mint titkos ügynökök tevékenykedtek. Kár volt nyilvánosságra hozni. Még úgy is, hogy nem ügynöklistának szánták a névsort, hanem csak egy lábjegyzetnek (tájékoztatásnak az intézet legújabb kutatási eredményeiről). Mert mégiscsak ügynöklistának látszik, mivel mindenki úgy kezeli. És a listára sajnos kerültek fel olyan nevek, akiknél az állambiztonsági ügynökmúlt nem bizonyítható. Szerintem amíg egyetlen ilyen név is szerepel egy listán, addig az ártatlanság vélelmének megfelelően azon a listán mindenki ártatlan.


Gesztusok

Litera - 2009. június 18.

Barátaimmal két-három éve azt tervezgettük, mivel lehetne javítani az elkeserítő közállapotokon. Erősíteni kéne a bizalmat valahogy, mert senki nem bízik senkiben. Ez akkoriban történt, amikor rekordidő, pár hét alatt egyesült erővel sikerült az egész országnak megtanítani, hogy mi az az árpádsáv, hogy néz ki, és kiket kell gyűlölni miatta (egymást).