A pettyes nyugágy esete a babzsákkal

Az idei Könyvhétre jelenik meg a Magvető Kiadó gondozásában, Bárány Tibor szerkesztésében az Édes hazám című, közéleti verseket összefogó antológia. A műfajról, a válogatás szempontjairól, a haza "lírai formájáról" a szerkesztővel Jánossy Lajos beszélgetett.

Semmit nem tudhatunk

Jánossy Lajos beszélgetése a litera Írogatsz még? sorozatában

Babarczy Eszter azt kérdezte Tőled: Mit nem tudhatunk?1. A választ. 

2. Bocsánat, kedves Eszter, hogy jóindulatú és kímélő kérdésedre nem voltam képes kihagyni a fentebbi nyegle választ, de talán még mindig ez áll legközelebb a valósághoz: gyakorlatilag semmit nem tudhatunk. De ha csak azt a keveset próbálnám felsorolni, hogy mit tudhatunk, sorolás közben fordulnék le a székről, galambősz szakállal.

 


Család, gyerekek, regény

Poós Zoltán interjúja Kemény Istvánnal


Kemény István két éve megjelent nagysikerű verseskönyve, az Élőbeszéd óta regényen dolgozik. Pontosabban sokkal régebb óta dolgozik a regényen. Pontosabban nem is egy regényen, hanem kettőn. És ha a pontosságon kívül egyéb tényezők is rendelkezésre állnak, az egyik még idén megjelenhet...Az első meg az utolsó vers érdekel..

Maszárovics Ágnes levélinterjúja Kemény Istvánnal

Május 10-én a Ráday Könyvesházban Mester Kurzus estek

címmel "pályakezdő" költők hívtak meg beszélgetőtársnak. Mennyire

követed a fiatal költőtársak pályájának alakulását? Ki az, akinek a

költészete a legközelebb áll hozzád?

Igen, Simon Mártonnal ketten fogunk felolvasni, Babiczky Tibor ezúttal (valószínűleg) nem olvas: ő lesz a moderátor. Simon Mártont Sárvárról ismerem, a diákírók találkozójáról, ahol zsűritag szoktam lenni évek óta. Ez a zsűritagság segít, hogy viszonylag képben legyek a „fiatal költőtársakkal” kapcsolatban. Elég sok mindenkit ismertem meg az utóbbi tizennégy évben Sárváron, akik azóta már híresek, vagy jó úton vannak efelé: Grecsó Krisztiántól K. Kabai Lóránton át Varró Dánielig, hogy csak huszadik századiakat említsek. Hogy később is „követem-e pályájuk alakulását”? Igyekszem, bár lanyhán, léhán, örökké lemaradva. Persze egy átlag magyarnál valamivel többet tudok a mai magyar irodalomról. De egy átlag költőnél lehet, hogy kevesebbet. Mindenesetre nem adom fel a dolgot. A május 10-ei Mester Kurzus esten fellépő két költő verseit szeretem: igaz romantikát érzek bennük.


Élőbeszéd - Nagyvizit Kemény Istvánnál

Az interjút Bartis Attila készítette

B. A. Egy bőröndéletet sohasem élt látens konzervatív anarchista, akinek iskolái többsége romba dőlt. Ugrásra készen lustálkodik át éveket, százkazettányi törzsanyagot gyűjt össze, hogy megalapozza a következő generáció családregényírói ambícióit, egy-két sorokat rejt el takarításkor a lakás különböző pontjain, s a sivatagba nem turistaként jár - ez is kiderül Kemény Istvánról Bartis Attila kérdései nyomán.

Van pálinkád?