Család, gyerekek, autó 30. fejezet A hangszórós autó

"Figyelem, figyelem! A Babilónia Nagycirkusz az önök szép városkájában kezdi meg nyári turnéját! Elébe jöttünk a várakozásnak! Kivételes alkalom! A Négy Bátori! Szépség és kacagás! Látó, halló, beszélő majmok! Röplabdázó fókák, rémhírterjesztő papagájok, vízköpő koboldok, uralkodó királykobrák a Babilónia Nagycirkusz műsorán holnap estétől összesen mindössze három alkalommal! Mélyen tisztelt nagyérdemű közönség, helyi lakosok és itt nyaraló vendégek! Ne mulasszák el a kedvező alkalmat! Gyerekeiket tartogassák a délutáni előadásra! Pónifesztivál, kolibrifelhő, vidám vetélkedműsor bohócokkal. Mozgássérült madarak röpgépes mutatványai! Máté, az alvóbohóc, Benő, az ivóbohóc, Kleofás, a névtelen bohóc! Az előadások kezdetéig az állatok ingyen megtekinthetők! Ketreceink a tolerancia jegyében átalakítva! Minden állatunk szabadon, mindössze egyetlen, ám otthagyhatatlan nyerőgép előtt! Igen, még a legvérengzőbb fenevadak is, mindössze a szenvedély erejével leláncolva! Már-már elgondolkodtatóan tökéletes biztonság! Igazi szenzáció! Finomul a kín! De hová nem finomul! Az esti előadáson erről is lehull a lepel! Különleges tolerancia még a sajátságos másság iránt is! A Határőr-csoport! Vetkőztetnek, de közülük is mindig vetkőzik valaki! A halhatatlan, de valóban halhatatlan Mágus! Nekrológját folytatásokban ő maga adja elő! Már akkor is ilyen volt, amikor ideszerződött! Idén először díszpáholy és a díszpáholyban díszvendég! Díszvendégünk vendégnek cirkuszművész, cirkuszművésznek vendég! Egy ócska kis mutogatós bácsiként kezdte, és immár főnöke egy egész mutogatós hálózatnak. Ne ijedjen meg hát tőle senki! Ő maga rég nem mutogat, nem szorul rá, hogy mutogasson! Gyilkos megjegyzések! Tegyék csak meg rá, azt szereti! Felnőttek számára élmény! Gyerekek számára alvás! Ne mulasszák hát el megtekinteni a Babilónia Nagycirkusz felülmúlhatatlan új műsorát! Csütörtökön, pénteken és szombaton este fél nyolc órai kezdettel a vasútállomás melletti réten felállított, korát messze megelőzően korszerű új sátrában várja önöket hihetetlenüi izgalmas új műsorával a Babilónia Nagycirkusz!"

Figyelem. Egy cirkusz egy csendes, augusztus végi, eső utáni napon tényleg a Badacsony-hegy alá érkezett. Szó sem volt idei első turnéról. Nyolc kocsiból állt mindössze, minden kocsin évtizedes pingálások nyoma. A cirkusz körülvett egy kis területet, ahol aztán gyorsan és ügyesen felverte sátrát. Csikos, de fakó sátra volt a Babilónia Nagyirkusznak. A műútról a széllengette ponyva nyílásán át látszott, ahogy odabent a fapadokat állítják fel, és a tegnapi felhőszakadás sarát próbálják poronddá alakítani. Ez sikerült is csütörtök estig, ahogy minden más cirkusznak is sikerült, mióta a világ világ. E munkálatok közben illetve ezek részeként indult el a hangszórós Lada a hangszóró tetején egy leláncolt cerkóffal, hogy hírét vigye az eseménynek a faluban. Két pocsolyán bukdácsolt át az autó, és már fenn is volt a műúton, ahol a vezető bekapcsolta a hangszórót. A főtéren és néhány forgalmasabb helyen meg is állt, mert ide kerültek a karton hirdetőtábálk. Ezek elmosódott, de azért még olvasható betűkkel, képekkel illusztrálva hirdették a Babilónia Nagycirkusz tizenöt évvel ezelőtti vendégszereplését. A tizenöt évre az alacsony árakból lehet következtetni, és abból, hogy a táblák szerint még ingyen tekinthetők meg a cirkusz állatai az előadások kezdetéig. Az egyik kocsi árnyékában három kétpupú teve pihent. Nem messze két póni legelt valamit, és hevert egy angol szetter is a tevék másik oldalán. A pénztárkocsi egyik végén volt a pénztár. Itt lehetett elolvasni, hogy az állatok megtekintése 4o forint, és itt voltak a jegyárak is, természetesen. A felnőt jegy pedig így, egyetlen t-vel. Ez az eddig látottak alapján jóleső érzést keltett. A második t megtörte volna a varázst. A pénztároslány éppen kikönyökölt az ablakon, hogy a német asszonynak és hajlott hátú kamasz fiának elmondja a főbb tudnivalókat németül. Szép arca és válla volt, de amikor visszament a kocsi belsejébe, látszott, hogy zsírfarú. A nap utánasütött a kocsiba, és pár perc múlva leáldozott a kialudt vulkán mögött.
"Figyelem, figyelem! Ön ott az út mentén a két gyerekével! Tudjuk, hogy nem szívlelheti a cirkuszt. Vegyen erőt magaán! Ne gondoljon a rosszra! Ki hitte volna, hogy a vándorcirkusz még ma is megdobogtatja a szíveket?! Ki gondolta volna, hogy a Néró-kor, összes bűnével kettőezer éves vállain itt fog köztünk vánszorogni és vezekelni a cirkusz még ma is?! Ki gondolta volna, hogy a környék kutyái majd egész éjjel vonítanak?! Emlékezzen uram, és váltson jegyet!"