Irodalmi párok

A Szépírók Társasága és a Nyitott Műhely Irodalmi Szalonja


Február 5-én, csütörtökön 19 órakor Bartis Attilával és Kemény Istvánnal, a Magvető Kiadó szerzőivel Bán Magda és Torma Tamás beszélgetnek.Helyszín: Nyitott Műhely (Budapest, XII. ker. Ráth György utca 4.)A belépés díjtalan.


A részletről, a teljességről és a fordító magányáról

Beszélgetés Berlinben november 24-én


2008. november 24-én este 7-kor a berlini Collegium Hungaricumban Kemény István költővel és róla magáról Bartis Attila és Kalász Orsolya beszélget.Kemény István német nyelvű verseskötetének címe: Nützliche Ruinen (Hasznos romok). Fordítói: Kalász Orsolyan és Monika Rinck."Lássuk csak: egy templom romjai, egy fürdő romjai, egy szupermarket romjai, egy műanyag szatyor romjai. Megtudjuk, a műanyagnak nincsenek szülei. De mi van akkor, ha az Én romjaival van dolgunk?" [Monika Rinck]


Felolvasás a sínbusz-járaton október 14-én

Szeged-Szabadka, menetrend szerinti sínbusz-járat, megafonos felolvasás

Szabadka és Szeged testvérvárosok között 2008. október 14-én és 15-én közlekedik a múltból itt maradt sínbusz, a határmenti térség legendás, szimbolikus vasúti szerelvénye, a Szeged-Szabadka Sínbusz-fesztivál keretében. A sínbuszon a megafonos felolvasásban október 14-én 12.00 és 14.50 között részt vesz Kemény István, továbbá Térey János, Grecsó Krisztián, Srđan Papić, Kiss László, Orcsik Roland, Kollár Árpád és Boško Krstić.


Kemény István Frankfurtban

A 60. Frankfurti Könyvvásáron öt magyar szerző mutatkozik be.


2008. október 18-án szombaton, délután négy órától Kemény Istvánnal és Kalász Orsolyával találkozhatnak a könyvvásáron a szakmabeliek és az érdeklődők: a Nützliche Ruinen (Hasznos romok) kötet a Gutleut kiadónál jelent meg 2007-ben Frankfurt am Mainban és Weimarban, a fordító Kalász Orsolya volt. A fordító és a költő beszélgetését Dózsai Mónika moderálja.


Erósz a mennyben, Psziché a pokolban

Szerelmesversest a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Október 25-én 20 órakor Kemény István is felolvassa verseit.

Az V. Őszi Irodalmi Fesztivál Nők a férfi (B)irodalomban című rendezvénye, melyet a Szépírók Társasága szervez, az utóbbi évek egyik legfontosabb irodalmi jelenségével foglalkozik: a női írással, a „női” és a „férfi” irodalom viszonyával. Az este nyolckor kezdődő felolvasáson költők és költőnők olvassák fel legkedvesebb saját és választott szerelmes versüket.


Kemény István a Költészet Éjszakáján

OSA Archívum, 2008. június


Az ún. Goldberger-házban rendezték meg a Költészet Éjszakája című felolvasássorozatot, egy könyvtemető árnyékában. A látogató könyveken taposhatott, miközben az egyik oldalhajóban felolvasások várták.


Kemény István A királynál című új kötetének bemutatója

Egy könyvről könyvre építkező, mindig megújuló költészet fejlődésének szemtanúi lehetünk mi, elvarázsolt olvasók.

Kemény István A királynál című új kötetének bemutatója

Egy könyvről könyvre építkező, mindig megújuló költészet fejlődésének szemtanúi lehetünk mi, elvarázsolt olvasók.