Verseskötet

Játék méreggel és ellenméreggel

Írásaimban káprázatosan szeretnék érvelni, és úgy, hogy aki megérti, csak azért ne legyen öngyilkos, mert az utolsó pillanatában mégis felismeri a sorok közé rejtett életörömöt” – írja a Játék méreggel és ellenméreggel fülszövegében Kemény István.


Témák a Rokokó-filmből

Tartalom


Témák a Rokokó-filmből 5

A királylány elszomorítása 7

A felszabadítók 9

A keresés 10

"A terv" 11

Szakértői jelentés 12

"Az alépítmény 14

A főcsatornamester 15

A patkány 16

Éjszakai ügyelet 18

Az alvó város 19

A háború általában 20

A forradalommal egyenértékű "édes stílus" 22

Ha majd minden rabszolga-nép 23

XX. évszázad, "B" változat 24

Javasasszonynál 26

Betétdal 28

Mélyzöld vadrózsa 29

A nullán 33

A kis karnevál 37

Látogatás a nagyszülőnél 39

A szereplők menekülése 40


A koboldkórus

A Kontextus könyvajánlója (1993) „A fiatal írók egyik legtehetségesebbjeként számontartott Kemény István új verseskönyve, A koboldkórus korszakváltást jelez: azt a pillanatot, amikor a sűrűsödő verbális és érzéki tapasztalat gondolati ritmusváltássá alakul: a komolyodó fiúval egyszerre csak egy fiatal férfi néz szembe a tükörből; valaki, aki egy új és más szinten teremthet magának szabadságot és szigort, akinek immár nem az a feladata, hogy megismerje és kövesse a Törvényt, hanem, ha lehet, újraformálja azt.


A néma H

Kemény István hetedik - bennük negyedik verses - kötete a költő pályáján újat jelez, de korántsem az új magyar irodalom lírai palettáján.


Valami a vérről

Válogatott és új versek

Keresztury Tibor (ÉS, 1999. máj.


Hideg

Dallamos, mégis korszerű költészet Kemény István József Attila-díjas költő könyve. Különösen a fiatalabb korosztályok rajonganak ezért a költészetért. A kötet első kiadása néhány hónap alatt elfogyott, így a Hideg azon ritka verseskötetek közé tartozik, melyek több kiadást is megértek.


Élőbeszéd

Kemény István a nyolcvanas években induló nemzedék jelentős, és írókörökben az egyik legnagyobb hatású, eredeti hangú és kísérletező kedvű alkotója. Prózát és verset egyaránt ír.