2flekken

Tavasz

2flekken - 2009. április 14.

Már hónapok óta tudom, hogy hamarosan én leszek a litera egyik jegyzetírója, és készültem is: idegeskedtem és témákat keresgéltem. De persze világos volt, hogy úgyis csak egy dologról szabad beszélni: felelős ember (valami értelmiségi-féle) nemigen írhat ilyen időkben másról, mint az átokról, ami rajta ül az országon, földrészen, világon, de azért főleg az országon. Mert tudom, hogy ijesztő lelki-szellemi állapotban van Magyarország, és ha véletlenül nem tudtam volna, akkor Győrffy Ákos Downhill című jegyzete (2008. nov. 8.) óta tudnám: „Olyan feszültség érezhető minden mozdulatban és minden szóban, minden szó és mozdulat mögött, amely ha elszabadul egyszer, itt tényleg kő kövön nem marad. De ha elszabadul majd, nem azért szabadul el, hogy valaminek véget vessen és valami újba kezdjen, hanem azért, hogy egyszer és mindenkorra megszüntesse még a lehetőségét is bármiféle újrakezdésnek vagy építkezésnek. Legyen vége és tűnjön el velünk az egész.”


Jóság

2flekken - 2009. május 15.

A hatos áll a Nyugatinál a megállóban. Már két-három perce. Innen, a villamos gyomrából nem látni, mi történt, egyáltalán történt-e valami, mért nem megyünk.


Gesztusok

Litera - 2009. június 18.

Barátaimmal két-három éve azt tervezgettük, mivel lehetne javítani az elkeserítő közállapotokon. Erősíteni kéne a bizalmat valahogy, mert senki nem bízik senkiben. Ez akkoriban történt, amikor rekordidő, pár hét alatt egyesült erővel sikerült az egész országnak megtanítani, hogy mi az az árpádsáv, hogy néz ki, és kiket kell gyűlölni miatta (egymást).


Lista

2flekken - 2009. július 25.

Nemrég az 1956-os Intézet nyilvánosságra hozott egy listát azokról, akik Nagy Imre és társai újratemetésekor (1989. június 16.) feltehetőleg mint titkos ügynökök tevékenykedtek. Kár volt nyilvánosságra hozni. Még úgy is, hogy nem ügynöklistának szánták a névsort, hanem csak egy lábjegyzetnek (tájékoztatásnak az intézet legújabb kutatási eredményeiről). Mert mégiscsak ügynöklistának látszik, mivel mindenki úgy kezeli. És a listára sajnos kerültek fel olyan nevek, akiknél az állambiztonsági ügynökmúlt nem bizonyítható. Szerintem amíg egyetlen ilyen név is szerepel egy listán, addig az ártatlanság vélelmének megfelelően azon a listán mindenki ártatlan.


Ilyenkor augusztusban

2flekken - 2009. augusztus 21.

Most olvastam másodszor a 22-es csapdáját. Kerek huszonnyolc és fél év után. Amikor először olvastam, tizenkilenc múltam. Akkor nagyon tetszett. Tudtam előre, hogy nagyon fog tetszeni, mert a padtársam már harmadik gimnázium (és a pad) alatt elolvasta, és állandóan idézgetett belőle. Azt is tudtam, miről szól a könyv: a háborúról. A háborúról is tudtam. Akkoriban – ezerkilencszáznyolcvanegyben - első- vagy másodkézből mindenki tudott a háborúról. Negyven fölött még mindenkinek voltak saját emlékei róla. Például az apámnak, aki akkor negyvenöt éves volt.


Száz év türelem

2flekken - 2009. október 03.

(A következő verset én írtam, és tavalyelőtt jelent meg a Népszabadságban, a második verset pedig Rapai Ágnes, és két hete közölte az Élet és Irodalom.)